tisdag 22 september 2015

Labb - Lutande plan

   Syftet med denna undersökning var att se hur förändring i sträcka och lutning påverkar det arbete som krävs för att dra en vagn längs ett lutande plan till en förbestämd höjd. Genom att ändra lutningen, och därmed sträckan, kunde man se huruvida ändringen påverkade arbetet.
Vi har använt oss av:
·          -    Ett lutande plan
·          -    En dynamometer
·          -    En vagn, m=100 g
·          -    Två linjaler

   Vi lutade en metallskena mot en stol, kopplade vagnen till en dynamometer och ställde en linjal vertikalt bredvid stolen samt lade ytterligare en linjal längsmed det lutande planet. Därefter drog vi vagnen på skenan till den förutbestämda höjden 57 cm. Vi noterade på den liggande linjalen sträckan, samt kraften på dynamometern. Därefter ändrade vi lutningen på planet och upprepade försöket. När lutningen ökade, minskade sträckan.
   När vi gjort fem stycken mätningar med olika lutningar beräknade vi arbetet som krävts för vart och ett av försöken.
                                           
                                           
                                           
   Man kan konstatera att när sträckan minskar ökar kraften. Samtidigt ser man att förändringarna tar ut varandra då de multipliceras för att räkna ut arbetet. Visserligen skiljer sig resultaten något, men det är marginellt. Därför dras slutsatsen att för att förflytta samma massa till samma höjd krävs samma arbete. Detta stämmer överens med regeln att den mängd arbete som tillförs ett system är ekvivalent med den potentiella energi föremålet får. Eftersom vagnen i försöket hela tiden behöll samma massa samt fördes till samma höjd vid varje mätning fick den därmed samma potentiella energi enligt:


   Därför blev arbetet marginellt lika vid varje försök. Detta förklarar även den gyllene regeln inom mekanik; ”det du vinner i kraft, förlorar du i väg”. 

1 kommentar:

  1. Bra. Försök att göra tabeller för dina mätresultat istället så blir det mer överskådligt. Du behöver heller inte redovisa alla beräkningar utan det räcker med att skriva i tabellhuvudet vad det är för storhet och enhet. Hur beräkningarna ska göras redovisas hellre tidigare (under metod om det är en mer konventionell lab-rapport.)

    SvaraRadera